در این جلسه، حسین باشیزادگان، معاون منابع انسانی، مالی و پشتیبانی شرکت، بر لزوم اتخاذ رویکردهای نوین اجتماعی تأکید کرد.
وی گفت: در حوزه آب با درخواستهای متنوعی از طرف بهره برداران بخش های مختلف روبهرو هستیم و باید به این نیازها با دقت و سرعت پاسخ داد. اطلاعرسانی شفاف و گسترده، باعث افزایش اعتماد مردم میشود.
باشیزادگان همچنین افزود: سیاستگذاری در حوزه آب باید از طرف کارشناسان و متخصصین انجام گیرد تا تصمیمگیریها اطمینانبخش باشد. گفتوگو و تعامل با افراد موثر و ذینفعان نیز ضمانتی برای حصول نتایج بهتر این تصمیمات است.
وی با اشاره به شرایط اقلیمی و خشکسالی بوشهر، نقش رسانهها و دانشگاهیان را در اطلاعرسانی و آگاهیبخشی ضروری دانست و عنوان کرد: نشستهای تخصصی و انتقال اطلاعات به زبان ساده برای همه گروههای جامعه بسیار مهم است.
در ادامه این جلسه، عبدالطیف عباسینژاد، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت، به چالشهای اجتماعی در دورههای خشکسالی اشاره کرد و گفت: در عصر هوش مصنوعی و انفجار اطلاعات، باید شیوههای اطلاعرسانی خود را بهروز کنیم.
عباسینژاد تاکید کرد: در این دوره علاوه بر روش های سنتی ارتباطات، باید اطلاعات مرتبط با حوزه آب از تمام سکوها و بسترهای اطلاعرسانی مدرن نیز به مردم منتقل شود.
وی همچنین اظهار داشت: آگاهیبخشی در زمینه مدیریت منابع آب باید به گونه ای باشد که علاوه بر معرفی دستاوردها و ظرفیت ها، شرایط واقعی این منابع نیز باید تشریح شود تا مردم امید و شناخت کافی نسبت به آینده آب داشته باشند.