رئیس حوضه آبریز رودخانه زهره، جراحی و حوضه‌های جنوبی:

جلب مشارکت مردم در طرح های توسعه آب ضروری است

مهرزاد احسانی در نخستین روز از سفر خود به استان بوشهر به بازدید از طرح های توسعه منابع آب و شبکه های آبیاری و زهکشی این استان پرداخت.

به گزارش روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر، رئیس حوضه آبریز رودخانه زهره، جراحی و حوضه‌های جنوبی کشور در این روز از سد دالکی بازدید نمود و در جلسه کارگاهی و بررسی میدانی، روند پیشرفت این پروژه مورد ارزیابی قرار داد.

در ادامه، سد رییسعلی دلواری به عنوان بزرگترین تامین کننده آب کشاورزی شهرستان دشتستان، شبکه آبیاری دالکی، ایستگاه پمپاژ نخلستان، ایستگاه پمپاژ حاج مهدی، پایلوت 170 هکتاری اصلاح شیوه های آبیاری نخیلات دشتستان و شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری و زهکشی استان بوشهر مورد بازدید قرار گرفت.

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر در نشست پایانی روز اول بازدید اظهار کرد: در حال حاضر یک سد مخزنی (رییسعلی دلواری)، 4 سد انحرافی و 4 ایستگاه پمپاژ، تاسیسات تامین و انحراف آب جهت پوشش 7 شبکه آبیاری و زهکشی استان بوشهر به وسعت بیش از 32 هزار هکتار می باشد.

علی محمدی افزود: بر اساس برآوردهای موجود، بیش از 2میلیون و 600 هزار اصله نخل تحت پوشش این شبکه های آبیاری است و جهت تامین حقابه کامل کشاورزی و زراعت در شبکه های آبیاری استان بوشهر سالانه 680 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش بارش ها، تنها 51 درصد از نیاز آبی شبکه های آبیاری استان بوشهر تامین می شود و راهکارهایی از جمله تکمیل سدهای مخزنی دالکی و خاییز و اجرای طرح های بهبود در شبکه های آبیاری جهت افزایش راندمان مصرف در این حوزه در حال اجرا است.

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر تصریح کرد: بهره وری آبیاری در روش های غرقابی بسیار پایین است به طوری که هم اکنون جهت تولید یک کیلو گرم خرما بیش از 3500 لیتر آب مصرف می شود        و این در حالی است که میانگین تولید به ازای هر اصله نخل نیز به زیر 30 کیلوگرم کاهش یافته است.

علی محمدی بیان کرد: به همین منظور طرح اصلاح شیوه های آبیاری نخیلات دشتستان با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در حال انجام است.

وی اظهار کرد: در این طرح، تامین آب پایدار، انتقال آب و اجرای شبکه اصلی شامل خطوط درجه 1 و 2 بر عهده شرکت آب منطقه ای بوشهر است و اجرای شبکه های فرعی، اصلاح واریته های غیر اقتصادی، اصلاح نخیلات موجود و ایجاد تشکل های آب بران از جمله وظایف جهاد کشاورزی استان می باشد.

محمد گفت: دو شبکه آبیاری سعدآباد با وسعت 2400 هکتار و آبپخش-کلل به وسعت 7700 هکتار به عنوان پایلوت اجرای این طرح انتخاب شده اند که هم اکنون آبیاری در این دو شبکه به صورت کاملا سنتی غرقابی و با راندمان بسیار پایین انجام می شود.

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر عنوان کرد: مشارکت مردم و جلب حداکثر همکاری ذینفعان و بهره برداران، عامل اصلی موفقیت طرح های مدیریت مشارکتی منابع آب است/

رئیس حوضه آبریز رودخانه زهره، جراحی و حوضه‌های جنوبی کشور نیز ضمن تقدیر از عملکرد شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر و گزارش مناسب ارائه شده در این جلسه اظهار کرد: با توجه به شرایط آبی کشور، آبیاری از روش های غرقابی باید به سوی آبیاری مدیریت شده حرکت کند.

مهرزاد احسانی افزود: طرح شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر در خصوص اصلاح روش های آبیاری نخیلات دشتستان که منجر به کاهش دور آبیاری، جلوگیری از تنش آبی درختان و کاهش مصرف آب می گردد ایده ای بسیار جذاب است.

وی تصریح کرد: طرح هایی مثل پایلوت 170 هکتاری که تا کنون اجرایی شده باید مورد ارزیابی مستمر قرار گیرد تا نقاط قوت و ضعف آن برای طرح های آینده تبدیل به کتابچه راهنما شود.

احسانی با تاکید بر ضرورت توجه به پیچیدگی های فنی و اجتماعی این طرح بزرگ گفت: مسیر اجرای این طرح بسیار پیچیده خواهد بود چرا که آبیاری تحت فشار در مناطقی که مالکیت مشاعی دارند کارکرد کمتری دارد. اگر همکاری و مشارکت مردم در یک سطح وسیع انجام نشود، در روند ایجاد آبیاری تحت فشار اختلال ایجاد خواهد شد.

وی بیان کرد: به منظور دستیابی به نتایج بهتر از اجرای این طرح می بایست عملیات اجرایی به صورت منطقه ای و ناحیه بندی شده عمل کرد تا قدم ها را با اطمینان بیشتری برداشت.

 

کد خبر: 756
  تاریخ خبر : 6 خرداد 1400
  آخرین به‌روزرسانی : 6 خرداد 1400
 روابط
 882